Wanneer recht op vast contract

  • telefoontoestel

    Mijn vriendin is sinds kort begonnen bij een nieuw bedrijf. Onverwacht was het contract dat ze kreeg niet direct van het bedrijf, maar via een uitzendbureau. Dat contract heeft een duur van 18 maanden en is gebasseerd op 0 uren (er wordt wel full-time gewerkt). Er wordt gezegd dat ze na dit contract nog 3 maal een jaar contract kan krijgen van het bedrijf zelf, of mogelijk daarvoor nog een van het uitzendbureau, voordat er een vast contract verstrekt hoeft te worden. Zelf heb ik het idee dat dit niet klopt, doordat ze wel bij hetzelfde bedrijf werkzaam is en dat ze die dus na ofwel de 3de verlenging ofwel na 36 maanden hoort te krijgen. Wie heeft hier het juiste antwoord op?

    Vriendelijke groet

  • WimNl54

    Het contract is m.i. op basis van het CAO-uitzendbureaus hetgeen anders werkt dan de reguliere arbeidsovereenkomsten. Een uitzendbureau werkt met zg. fases, google daar even voor, die ken ik niet uit mijn hoofd.

    Voor een arbeidsovereenkomst bij een (normale) werkgever geldt:

    De wetgever heeft deze oude regeling tijdelijk verruimd, in die zin dat voor werknemers jonger dan 27 jaar geldt dat: 

    1. Niet de vierde maar de vijfde tijdelijke arbeidsovereenkomst automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is;

    2.  Niet na 36 maanden, maar na 48 maanden de arbeidsovereenkomst wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

    Voor wie geldt de verruimde regeling?

    De verruiming geldt voor werknemers jonger dan 27 jaar, die op het moment van inwerkingtreding van de verruiming (9 juli jl.) nog niet aan de voorwaarden voldoen voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het gaat, met andere woorden, om werknemers die op 9 juli 2010 nog geen vierde arbeidsovereenkomst hebben, dan wel minder dan 36 maanden werkzaam zijn bij dezelfde werkgever. Op grond van de verruimde regeling kan de werkgever deze jongeren nu dus een vierde opeenvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden, zonder dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat. Deze ontstaat dan pas na 48 maanden of bij de vijfde opeenvolgende arbeidsovereenkomst.

    Werknemers die bij de inwerkingtreding van de verruiming al aan de voorwaarden voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voldoen, vallen niet onder de nieuwe regeling. Deze werknemers hebben immers al een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

    De werknemer wordt 27 jaar, en dan?

    Let op: Bij het aangaan van tijdelijke arbeidsovereenkomsten met een jongere werknemer dient een werkgever altijd na te gaan wanneer zijn jongere werknemer de leeftijd van 27 jaar bereikt! Immers, indien een werknemer de leeftijd van 27 jaar bereikt, houdt de werking van de nieuwe regeling per direct op en valt de werknemer onherroepelijk onder de oude regeling. Dit houdt in dat, als een werknemer een vierde tijdelijke arbeidsovereenkomsten heeft op het moment waarop hij 27 jaar wordt, deze laatste arbeidsovereenkomst automatisch geldt als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Ditzelfde geldt als de tijdelijke arbeidsovereenkomsten een periode van 36 maanden hebben overschreden. Stel dat de werknemer in maand 40 van zijn tijdelijke arbeidsovereenkomst 27 jaar wordt, dan geldt deze tijdelijke arbeidsovereenkomst als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.